Το χρώμα του δέρματος

22688434_495862184126796_1809052210981894979_n.jpgΓιατί οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικά χρώματα δέρματος; Σε τι οφείλεται αυτή η μεγάλη ποικιλομορφία και πώς κληρονομείται; Στο άρθρο που ακολουθεί υπάρχουν οι απαντήσεις.

ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Ταυτοποιήθηκαν νέα γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα της επιδερμίδας. Τα ευρήματα της έρευνας συμβάλλουν στην εξήγηση του μεγάλου φάσματος του χρώματος της επιδερμίδας, στη διασπορά των σύγχρονων ανθρώπων σε όλη τη γη από την Αφρική, αλλά και στην κατανόηση των γενετικών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.
Το χρώμα της επιδερμίδας (δέρματος) είναι ένα πολυπαραγοντικό χαρακτηριστικό που ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των μελών κάθε ανθρώπινου πληθυσμού (Εικ. 1). Μελέτες απέδειξαν ότι το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από την ποσότητα μιας φυσιολογικής χρωστικής, της μελανίνης, που υπάρχει στα μελανοκύτταρα. Η ποσότητα της μελανίνης εξαρτάται από πολυγονίδια, καθώς επίσης και από την επίδραση των ηλιακών ακτίνων. Μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αναγκαίες για την παραγωγή της βιταμίνης D, ενώ αντίθετα, η υπερέκθεση μπορεί να επιφέρει βλάβες στο DNA, καθώς επίσης οξείας και χρόνιας μορφής συνέπειες για το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Βέβαια, τόσο το ανοιχτό όσο και το σκούρο χρώμα του δέρματος αποφέρουν οφέλη: Η μελανίνη δεν δίνει μόνο το χρώμα στο δέρμα, αλλά το προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε υπεριώδεις ακτινοβολίες, απορροφώντας τις βλαπτικές επιδράσεις της, αποτελώντας έτσι ένα προστατευτικό παραπέτασμα. Αυτή την προστασία στερούνται μόνο όσοι πάσχουν από αλφισμό (έλλειψη χρωστικής στο δέρμα), διότι δεν αντέχουν στο φως του ήλιου αλλά και το έντονο φως της ημέρας. Αντίθετα, το ανοιχτό χρώμα του δέρματος επιτρέπει να προάγεται η βιοσύνθεση της βιταμίνης D σε περιοχές με χαμηλή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Η διακύμανση του χρώματος του δέρματος, με κλασικές μεθοδολογίες γενετικής, είχε δείξει ότι εξαρτάται από τρία έως πέντε γονίδια (Εικ. 2). Πρόσφατη μελέτη με μεθοδολογίες DNA (Nicholas G. Crawford, και συν. Loci associated with skin pigmentation identified in African populations. Science, 12 Οκτωβρίου 2017) από πληθυσμούς της Αφρικής εντόπισε παραλλαγές στα ακόλουθα 7 ΓΟΝΙΔΙΑ: SLC45A2, SLC24A5, MFSD12, DDB1, TMEM138, OCA2 και HERC2 που επηρεάζουν σημαντικά τον χρωματισμό του δέρματος του ανθρώπου. Από αυτά, τα γονίδια SLC24A5 και HERC2/OCA2 φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να γίνει πιο λευκό το δέρμα των Ευρωπαίων τα τελευταία 8.000 χρόνια. Σε αρχαιογενετική μελέτη διαπιστώθηκε: α) η ύπαρξη μεταλλάξεων σε δύο γονίδια (SLC45A2 και SLC24A5) που είναι υπεύθυνα για το ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας σε λείψανα της ΄Υστερης Παλαιολιθικής εποχής από την Κεντρική Ευρώπη ηλικίας τουλάχιστον 30.000 ετών. β) αλληλόμορφο του γονίδιου HERC2 – που είναι υπεύθυνο για το ανοιχτό χρώμα των ματιών των Ευρωπαίων – εμφανίζεται σχεδόν ταυτόχρονα σε δείγματα ηλικίας από 14.000 έως 13.000 χρόνια πριν που προέρχονταν από την Ιταλία και τον Καύκασο. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι κατά την ΄Υστερη Παλαιολιθική εποχή υπήρχαν άνθρωποι που ήταν φορείς μεταλλάξεων που καθορίζουν το ανοιχτό χρώμα ματιών και επιδερμίδας. Από την άλλη, το υποψήφιο γονίδιο στην ανταπόκριση στο υπεριώδες φως και στον κίνδυνο μελανώματος είναι το DDB1, που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA μετά από έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Είναι ενδιαφέρον, σύμφωνα με την εργασία ότι οι περισσότερες από τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το ανοιχτό και το σκούρο χρώμα του δέρματος φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί πριν τουλάχιστον από 300.000 χρόνια στην Αφρική. Η αρχαιότερη έκδοση αυτών των γενετικών παραλλαγών σε πολλές περιπτώσεις ήταν αυτή που σχετίζεται με το ανοιχτό χρώμα του δέρματος, υποδηλώνοντας ότι ίσως η προγονική κατάσταση των προγόνων των σύγχρονων ανθρώπων στην Αφρική είχαν ΜΕΤΡΙΑ χρωματισμένη επιδερμίδα και όχι απόλυτα σκούρα χρωματισμένη επιδερμίδα (Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, γιατί ανατρέπουν την κρατούσα άποψη). Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πληθυσμός που έφυγε από την Αφρική, πριν από 100.000 χρόνια, είχε σίγουρα τόσο τα αλληλόμορφα για το ανοιχτό, όσο και για το σκούρο χρωματισμό της επιδερμίδας.in Μετά από πολλές γενιές φυσικής επιλογής, τα αλληλόμορφα που καθορίζουν το ανοιχτό χρώμα της επιδερμίδας έγιναν τα κυρίαρχα μεταξύ των ευρωπαϊκών πληθυσμών, ενώ τα αλληλόμορφα για το σκούρο χρωματισμό του δέρματος διατηρήθηκαν και έγιναν κυρίαρχα στην Αφρική.

22528061_495862274126787_1883976256689430057_n.jpg

(Από δημοσίευση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη)

One comment on “Το χρώμα του δέρματος

  1. Παράθεμα: Μακιγιάζ για ψυχρή επιδερμίδα & κόκκινα μαλλιά! | beauty-secrets.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s