Διοργάνωση προβολών του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά»

Σας ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα διοργανώσουν προβολές του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» (έρευνα Βασίλης Λουλές, σε συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και μουσική Νίκου Κυπουργού), Δευτέρα 21, Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρες προβολών 9:00-11:00 & 11:30-13:30, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, με δωρεάν είσοδο για μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διάρκεια ταινίας 95΄). Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας και έχει αποσπάσει 8 Βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011, Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011, «Αγών» – Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα, Greek Film Festival Chicago, USA 2012 κ.ά.). Οι προβολές του ντοκιμαντέρ θα γίνουν με την τεχνική υποστήριξη του 2ου ΣΕΚ Ηρακλείου και τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Ο Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου μπορεί να υποδεχτεί διακόσιους ογδόντα (280) μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθούν και απογευματινές προβολές ανοικτές για το κοινό του Ηρακλείου, χωρίς χρηματική επιβάρυνση. Οι απογευματινές προβολές θα πραγματοποιηθούν: Δευτέρα 21 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου και ώρα 19:30.

 

Το ντοκιμαντέρ κρίθηκε «Κατάλληλο για όλους» από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού (Έγγραφο: 04-09-2013 / 143973/7727/1615), ενώ από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, πληροφορίες για την ταινία βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: http://www.e-yliko.gr/htmls/ekp_episkepseis/ektheseis-ath.aspx

 

Το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική-επιμορφωτική αξία, καθώς αναφέρεται σε ανθρώπους που βίωσαν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία τον ναζισμό-ρατσισμό, αλλά και επειδή στο επίκεντρο των αφηγήσεών τους βρίσκονται οι γενναίοι εκείνοι Έλληνες που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν τους συνανθρώπους τους, δίνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας προς εκείνον που χαρακτηρίζουμε ως «διαφορετικό». Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που ασχολούνται με το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα» που αφάνισε την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και η προβολή της πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να τροφοδοτήσει συζητήσεις και εργασίες εντός και εκτός σχολικής τάξης για σημαντικά θέματα όπως: ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, το Ολοκαύτωμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Ναζισμός, ο ρατσισμός αλλά και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ανοχή, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η γενναιότητα και η αυτοθυσία.

 

Σύνοψη του ντοκιμαντέρ: Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα–ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s