Γενετιστής αναζητά γυναίκα για να κυοφορήσει ένα Νεάντερταλ

Ο προϊστορικός άνθρωπος μπορεί και πάλι να γεννηθεί στη Γη; Ένας από τους κορυφαίους γενετιστές στον κόσμο αναζητά μια γυναίκα εθελόντρια για να κυοφορήσει και να φέρει ξανά στη ζωή ένα Νεαντερναλ, που έχει εξαφανιστεί εδώ και πάνω από 33.000 χρόνια.

 
Χρησιμοποιώντας DNA από οστά Νεάντερτάλ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και καθηγητής Επιστημών και Τεχνολογιών Υγείας στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ  George Church σχεδιάζει να επαναφέρει ξανά στη ζωή το εξαφανισμένο είδος εμφυτεύοντας ένα κλωνοποιημένο έμβρυο στη μήτρα μιας παρένθετης μητέρας.
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι παλαιοανθρωπολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν άμεσοι πρόγονοί μας, αλλά αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό εξελικτικό παρακλάδι που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει απογόνους. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι και τα κοντινά τους ξαδέλφια οι Νεάντερταλ είχαν διασταυρωθεί κάποια στιγμή στην ιστορία τους, με αποτέλεσμα ορισμένα γονίδια των Νεάντερταλ να επιζούν ακόμα και σήμερα στον Homo sapiens.
«Μπορούμε να κλωνοποιήσουμε όλα τα είδη των θηλαστικών είναι λοιπόν πολύ πιθανό να μπορούμε να κλωνοποιήσουμε και τον άνθρωπο», δήλωσε ο ίδιος στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Γιατί να μην μπορούμε;», είπε.
Ο George Church, ένας από τους πρωτοπόρους της βιοτεχνολογίας και από τους πρωτεργάτες του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος, πραγματοποιεί συχνά έρευνες με στόχο να μπορέσει να κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό ανθεκτικό σε όλους τους ιούς. Ο ίδιος πιστεύει πως έχει το γονιδίωμα του Νεάτερνταλ, αλλά και την τεχνογνωσία για να τον επαναφέρει στη Γη. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια γυναίκα που θα τολμήσει να το κάνει, αλλά και η θέσπιση νόμων που θα μας το επιτρέψουν» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο το να δημιουργήσεις ένα μισό-άνθρωπο, μισό-Νεάτερνταλ, θα μπορούσε να ωφελήσει την ανθρωπότητα και την ποικιλομορφία στη Γη. «Οι Νεάτερνταλ ενδέχεται να σκεφτόντουσαν με πολύ διαφορετικό τρόπο από εμάς. Γνωρίζουμε ότι το κρανίο τους είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με εμάς. Ενδέχεται ακόμα και να ήταν πιο έξυπνοι», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως μια κοινωνία Νεάντερταλ θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια νέα διαδικασία σκέψης που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε νέες ιδέες.
Τα σχέδια του George Church μπορεί να τρομάζουν αρκετούς, όμως ο ίδιος τονίζει πως «το έργο του καθορίζεται πάντα από το τι είναι επιθυμητό βάσει μιας κοινωνικής συναίνεσης». «Ο ρόλος μου είναι απλά να καθορίζω τι είναι τεχνολογικά εφικτό. Το μόνο που εγώ μπορώ να κάνω είναι να μειώσω το κίνδυνο και να αυξήσω τα οφέλη», σημειώνει.
Πολλές χώρες μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις μορφές της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη κλωνοποίηση το 1997 καλεί όλα τα κράτη μέλη «να απαγορεύσουν όλες τις μορφές κλωνοποίησης, στο μέτρο που δεν είναι συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Η εν λόγω οδηγία έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ με ένα σύνολο ομοσπονδιακών νόμων να προχωρήσουν σε αρκετά υψηλό στάδιο τη βιοτεχνολογία και η κλωνοποίηση του ανθρώπου να θεωρείται πλέον εφικτή.
Ωστόσο και παρά τα βήματα που έχουν γίνει το ζήτημα της κλωνοποίησης του ανθρώπου συνεχίζει να διχάζει εκτός από την κοινή γνώμη και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Πηγή: alfavita.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s