PROJECT Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ: Πώς δουλεύουμε για την Πέμπτη 20/12 και στις διακοπές

Επειδή σήμερα προέκυψαν παράγοντες που δεν είχαμε προβλέψει, η κάθε ομάδα θα πρέπει να δουλέψει μόνη της, ούτως ώστε να έχει έτοιμα κάποια πραγματάκια μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι και η τελευταία μας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων:

  1. Να έχετε φροντίσει ΟΛΟΙ να φτιάξετε dropbox (έστω 1 από κάθε ομάδα, στα mail που μου δώσατε – θα σας έρθει αίτηση). Αν δυσκολεύεστε ζητήστε τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής, τη δική μου ή των συμμαθητών σας που ήδη έχουν.
  2. Να έχετε φροντίσει να συλλέξετε κάποιο υλικό που θα σας βοηθήσει και θα χρησιμοποιήσετε στοιχεία του για την εργασία σας (ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ να σημειώνετε την πηγή του άρθρου είτε είναι διαδικτυακή είτε είναι βιβλίου, για τη ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ της εργασία σας!)
  3. Να γράψετε τον ΠΡΟΛΟΓΟ, τους ΣΤΟΧΟΥΣ (υποθέσεις) και τη ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ της εργασίας σας (τα κομμάτια (4), (6) & (7) σύμφωνα με τη φόρμα που σας δόθηκε και αναλύσαμε στην τάξη). Θυμηθείτε:
  • Στον ΠΡΟΛΟΓΟ γράφουμε τις σκέψεις μας για το θέμα που επιλέξαμε, γιατί το επιλέξαμε και τι θέλουμε να πετύχουμε με την εργασία μας. ΕΔΩ βάζουμε πολλά από τα στοιχεία της βιβλιογραφίας μας (ό,τι διαβάσαμε, ακούσαμε και είδαμε) που μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα!)
  • Στους ΣΤΟΧΟΥΣ διατυπώνουμε με σαφήνεια και συντομία ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ με την έρευνα που θα κάνουμε: π.χ. Υποθέτω ότι οι νεότεροι δεν παρουσιάζουν ρατσιστικές συμπεριφορές σε οικονομικούς μετανάστες στο βαθμό που παρατηρείται στους μεγαλύτερους ανθρώπους.
  • Στη ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ σκεφτόμαστε πώς θα ελέγξουμε τις ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ μας (ΣΤΟΧΟΙ). Επομένως οι υποθέσεις πρέπει να είναι σαφείς και σύντομοι και όχι υπερβολικοί! Με 4-5 καλές υποθέσεις είμαστε καλυμμένοι. Εδώ επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε: ερωτηματολόγιο, πείραμα, παρατήρηση… Π.χ. Για να ελέγξω την προηγούμενη υπόθεση για τις ρατσιστικές συμπεριφορές και τις ηλικίες επιλέγω να δουλέψω με ερωτηματολόγιο στο οποίο θα έχω ζητήσει ανώνυμα να καταγραφεί η ηλικία του ερωτηθέντος και η στάση του σε 2-3 συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν τους μετανάστες, όπως για παράδειγμα: έχετε ή θα είχατε στο κοντινό σας περιβάλλον άτομα που προέρχονται από άλλη χώρα/οικονομικούς μετανάστες; Οι απαντήσεις είναι καλό να δίνονται σε μορφή πολλαπλής επιλογής, τόσο στα ηλικιακά γκρουπ (έως 18, 18-25, 25-35, 35 – 50, 50 και άνω) όσο και στην απάντηση που καλύπτει την κάθε ερώτηση: ΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ, ΟΧΙ, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ. Αν δουλέψω με πείραμα, πρέπει να έχω στο μυαλό μου πώς πρέπει να στηθεί και να το περιγράψω με κάθε λεπτομέρεια: Βρίσκω κάποιον εθελοντή μετανάστη που φέρει τα περισσότερα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμφάνιση, τρόπος ομιλίας κτλ.) την τάδε ημέρα πηγαίνουμε στην πόλη και πλησιάζουμε κάποιους ανθρώπους όπου……….

4. Στο τετράδιο της ομάδας σας γραπτά: τι έχετε κάνει έως τώρα και τι θα κάνετε, οργανωμένα με σχέδιο χρονικό (μέρες που χρειάζονται και καταμερισμός εργασίας)

Σε πρώτη φάση, θέλουμε την Πέμπτη ΣΙΓΟΥΡΑ τα βήματα 1, 2 & 4 τελειωμένα και τα βασικά σημεία του 3ου βήματος. Με άλλα λόγια, να έχετε αποφασίσει τι θα ψάξετε και πώς θα δουλέψετε. Αυτά θα μας τα παρουσιάσει κάθε ομάδα μέσα σε 5′ λεπτά το πολύ και γυρνώντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων (ή και νωρίτερα) θα παραδώσετε ΓΡΑΠΤΑ τα 3 αυτά κομμάτια της εργασίας, για να ξεκινήσετε να την δουλεύετε και να τελειώσουμε μέχρι το Φεβρουάριο, ούτως ώστε από το Μάρτιο και έπειτα να ασχοληθούμε με το δημιουργικό κομμάτι της εργασίας (ταινίες, σποτάκια, αφίσες, θεατρικά, κτλ).

Η κάθε ομάδα θα βαθμολογηθεί στο σύνολο από αυτά που θα έχει ετοιμάσει την Πέμπτη σε πρώτη φάση (έτοιμο dropbox, υλικό με σημειωμένη την πηγή, πρόχειρη παρουσίαση Προλόγου, Στόχων και Μεθοδολογίας, και το Χρονολόγιο της ομάδας με ό,τι έγινε και θα γίνει. Η επόμενη αξιολόγηση με βαθμολογία θα γίνει με την επιστροφή μας και την παράδοση των 3 κομματιών της τελικής εργασίας που σας ζητήθηκαν (Πρόλογος, Στόχοι, Μεθοδολογία).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s